top of page
  • Forfatters billedeNils Stahlschmidt

Børnene har ikke ønsket sig den nye familie.


30 juli 2023


Denne blok er nr. 2 af i alt 5 - Den store udfordring


De kan gøre livet surt for alle, fordi de kæmper med tab og loyalitet til biologiske forældre.


Claus og Anni danner par i en ny sammenbragt familie. De har kendt hinanden i 5 år – og er flyttet sammen i den nye familie for 3 år siden. Claus har datteren Mathilde på 13 år, Anni har Viggo på 15 – og Emil på 8 år. Anni og Claus venter barn om 2 måneder.

Annis to drenge bor fast i familien. Drengenes far er alkoholafhængig og de besøger ham hver anden weekend. Claus’ datter Mathilde er i en 7/7-ordning, mens Claus oplever Mathildes mor som meget lidt samarbejdsvillig og med stadig meget vrede efter skilsmissen.

Mathilde føler sig tæt knyttet til sin far, men resten af den nye familie kan hun godt undvære. Især er hun irriteret på Anni, som har fået alt for meget plads hos hendes far. Og nu skal de også have et barn. Mathilde nyder på en måde når Anni grædefærdigt klager over Mathilde – at Mathilde ikke vil indordne sig med spisetider, oprydning, måden at tale til hende på. Jo mere Anni kan føle sig udenfor, jo tættere kan Mathilde komme sin far. Mathilde laver en tegning af Anni som en heks.

Forholdet mellem Claus og Annis to drenge er anderledes. Viggo sidder ved sin skærm, hvis han ikke er ude hos en kammerat og Emil er glad for Claus, som har sat en klatrestige op til Emil ude i haven. De to sidder af og til og leger med spillet ”Klodsmajor” eller computerspil.


Den gode stemning i familien er afhængig af den person i familien, som har det sværest. I den nye familie skal der være plads til mange to-og to-rum, hvor forældrene hver især må sætte tid og sted af sammen med det enkelte barn. De skal have en dialog med barnet ved at gå ind i deres børns sko og se verden gennem deres børns øjne. Ved kun at rette på børnene og bede dem være mere hjælpsomme og indordne bliver afstanden større. Ved at sætte ord på barnets følelser, kan følelserne skifte og der kan skabes en større forståelse og en mening med familien. Men to-rummet starter hos det nye par. De første 2 år er særligt vanskelige. Senere, når man har talt og set sig ind i hinanden, kan det blive lettere.


Tid er en vigtig faktor. Parterapeuterne Stahlschmidt arbejder med 5 store udfordringer i den sammenbragte familie inspireret af forsker y sammenbragtre familier, Patricia Papernow. (1). At være uden for – eller inden for; (2). Børnene har ikke ønsket en ny familie; (3). Rod i relationerne; (4). Ikke en ny kernefamilie; (5). Ekser-ne tæller med.


Vi har forløb med par, en forælder - barn, en svigerforældre og svigersøn/datter og familier.


41 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page