top of page
  • Forfatters billedeNils Stahlschmidt

At føle sig uden for i den sammenbragte familie

Opdateret: 30. jul. 2023

18.juni 2023Denne blok er nr. 1 af i alt 5


Hvorfor er det så svært, når nu Anni og Claus elsker hinanden og virkelig ønsker at skabe en ny og dejlig familie? De har begge børn med hver sin partner.

De kommer i parterapi fordi Anni ikke kan holde til at blive desavoueret i forhold til Claus´ 13 – årige datter. Sidste episode var, da Anni og Claus sidder i køkkenet og snakker planlægning for den kommende uge. Datteren stormer ind, går direkte hen til sin far, uden at ænse Anni. Datteren fortæller, hvordan hun er blevet uvenner med sin dansklærer. Claus skifter opmærksomhed fra Anni til sin datter, som han tager om og lytter til, imens Anni føler sig tilsidesat.


Denne problemstilling om at være ”inde”- eller ”uden for” er blot én af 4-5 problemstillinger, som vi arbejder med i parterapien for sammenbragte familier.

Claus har i sin førstegangsfamilie sammen med sin ekskone haft tid til at danne en kultur alene med hende – og senere sammen med deres datter, hvor meninger om sengetider, spisevaner, rod, oprydning, samtaler, vaner osv. efterhånden bandt deres relationer sammen.

Far og datter har derfor en fælles forståelse. F.eks. af, hvordan det er OK at være lærer, og hvordan man kommunikerer imellem en elev og en lærer. hvad der er humor eller alvor osv. Anni er uden for denne kultur og er ikke en del af dette forhold.


Den amerikanske forsker i sammenbragte familier, Papernow siger:

”Det er afgørende at forstå, at stedfamilier skal bygge intime relationer på et meget andet grundlag end førstegangsfamilier.”


Det betyder at Claus og Anni ikke kan skabe Annis drøm om en kernefamilie, som hun drømte om i sin første familie. Claus og Anni må finde helt deres egen kultur. Ofte er smertefulde følelser i spil. Her begynder et arbejde for den nye familie, som kræver forståelse, tillid, respons og engagement. Ofte er hjælp udefra nødvendig!

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page