top of page
  • Parterapeuterne-stahlschmidt

Selvbekræftelse


En af mine klienter kom forleden dag og var fortvivlet og følte sig mast af sin eksmand:” Du gør det ikke godt nok!”

Netop den dag, var hun blevet konfronteret med eksmandens nye kæreste. Det ramte hende hårdt – ikke så meget fordi den nye kvinde havde snuppet hendes mand – det var nu længe siden, men fordi hun forestiller sig eksmanden sidde med den nye kvinde og planlægge nedladende og respektløse beskeder. Samtidig betyder hendes nye situation at hun er i gang med en krævende uddannelse.

Min klient var ulykkelig og stresset, og selvom hun gør alt for at passe godt på de tre børn, når hun har dem, så føler hun sig ikke tilstrækkelig.

Vi fik adskilt tingene og hun blev bekræftet i at hun lever under vilkår, hvor hun gør alt for at hendes tre børn får en kærlig og tryg opvækst, når de er hos hende. Hun kom også til den erkendelse, at hun ikke kan ændre på sin eksmand.

I teorien om selvbekræftelse [1] går det ud på at vi skal minde os selv om, hvad der betyder mest for os, og ud fra dette, se hvem vi er.

Når vi bliver trådt på og får følelsen af at være værdiløs, kan kroppen reagere. Vi er i alarmberedskab. Så er det tid til at bekræfte vores selv. Vi kan skabe vores egen fortælling om os selv. Ikke bare på overfladen. Den skal indleves

og gøres til en fast del af vores selv.

Det kan gøres på flere måder f.eks. ser du en liste over almindelige kerneværdier: omsorg, indlevelse, god opdragelse, glæde, kreativitet, anerkendelse, tid til at snakke, lege osv. Du vælger et – måske 2 ord der rammer bedst i forhold til den person du er. Så skriver du en kort begrundelse.

Min klient kunne f.eks. vælge: sørge for et godt børneliv.

Hun ville måske skrive:” Jeg vil gøre alt for mine børn, som kan give dem et godt liv. Selvom vi er skilt vil jeg sørge for at mine børn oplever tryghed med så få konflikter som muligt. Det er rigtig godt for mig, når vi er optaget af en leg, at lave kreative ting eller læse historier osv.…. Jeg har altid siden jeg var lille pige hold af at være ude i naturen. Det gør jeg selvfølgelig også med min tre børn. Jeg nyder at se dem, når de er kreative og arbejder med hver deres. Det giver mig glæde…”

Undersøgelser viser at folk, som på den måde har forankret sig til deres kerneværdier, og genkalder dem mange gange, udholder langt bedre stress og den utryghed, som nedgørende sprog eller konflikter fremkalder. (Trier Social Stress Test (TSST).

[1]bogen af Amy Cuddy: Vær til stede – hvordan du aktiverer det bedste i dig selv.


60 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page